17 Temmuz 2009 Cuma

Bizden Yazılar

MASKELI BALO

Ulusal Egemenlik

Ulusal Egemenliğin öneminin farkında mıyız? Çok moda bir deyim oldu gibi geliyor bana artık. Moda olması bir yana bir kalıp halinde insanların dilinde dolaşıyor ama gerçekten “Ulusal Egemenlik” ne demek kimse farkında değil.

23 Nisan’da yapılacak olan etkinlik nedeniyle Tuba ve Cansu sokaktaki insanın gözündeki 23 Nisan’ı anlamak için ropörtaj yapmaya çıktılar. Görüntüleri izlediğimde en yaşlısından en gencine kimse “Ulusal Egemenlik nedir?” sorusuna cevap verememiş.

Gençlerin cevap verememesini gerçekten bekliyordum çünkü şu anda günümüz gençliğinin nereye gittiği bir muamma, fakat en azından Türkiye’de ya da diğer ülkelerde bunca yıldır yaşanan siyasi olaylara ve 20. Yüzyılda gerçekleşen “Ulusal Egemenlik” dışı yönetimlerdeki vahşetlerin çoğuna tanık olmuş insanlarımızın bir cevap verebilmesi gerekirdi.

Aslında kelimenin üzerinde biraz düşünmek bile insanda fikir uyandırabiliyor ama sanırım artık düşünmek de insanlar arasında pek yaygın bir eylem değil.

Verilen cevaplardan birkaçına değinmek istiyorum. Cevap verilmediği gerçeğinin yanında biraz utana sıkıla bari “ulus, millet, egemen” filian deyince aklıma gelenleri söyleyeyim mantığında bir şeyler söyleyenlerin sözlerine de yer vermek gerekir.

Mesela bir çocuk “Bağımsızlık, özgürlük...” vb şeklinde cevaplar vermiş. Bağımsızlık ve özgürlüğün de bir ülke için öneminin büyük olduğu tartışılmaz bir gerçek fakat bir milletin “bağımsızlığı ve özgürlüğü” o milletin “Ulusal Egemenliğini” mi anlatır?

Ulusal egemenlik üzerinde biraz düşününce anlamının “ulusun egemen olduğu bir toplum” olduğunu çıkarmak çok da zor olmasa gerek. En azından bu kadarını bilmek bile bir ropörtajda cevap verebilmek için yeterlidir bence.

Ama insanımız düşünmemeye devam ediyor, belki de ettiriliyor. Ulusal egemenliği, kendi sahip olduğu değerlerin en önemlisini bilmeyen bir toplumu bilinçlendirmek de bizim yapmamız gereken en önemli görevlerden biri olmalı.

Biz kimiz derseniz kulüp olarak filan demiyorum tabi ki. Biz; bir şeylerin ve o bir şeylerin bilincinde olmayanların bilincinde olanlar.

Eleştirmek çok kolay. Hem eleştirecek o kadar çok şey var ki insan ömrü eleştirmekle tükenebilir fakat eleştireceği şeyler tükenmez. Bu yüzden biz de boş bir ömür geçirmemek için ulusal egemenliği nasıl anlayıp anlatabiliriz onu düşünmeliyiz. Tabi ki önce düşünmeliyiz.

Siz bu sistemde düşünmeniz engellense de düşünmeyi bırakmayın. Hem zaten çok kişi kalmamış düşünen. Bir düşünün bakalım “Ulusal Egemenlik” sizin için ne demek?

Göksu Işık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder