17 Temmuz 2009 Cuma

19 Mayıs Haftası Konuğumuz: Ümit Zileli


19 Mayıs haftası içerisinde Ümit Zileli gibi bir yazar-gazeteciyi okulumuza getirmek bizim için büyük bir gurur kaynağıydı. Hele kulüp olarak çok sık ve fazla etkinlik yapamadığımızı da göz önünde bulundurursak bu söyleşi bizim için büyük bir mutluluk kaynağıydı da.

Ümit Zileli televizyonlarda oldukça sık gördüğümüz ve Cumhuriyet gazetesine de haftada bir yazı yazan bir gazeteci. Biz de 19 Mayıs süreciyle ve günümüze yansımalarıyla ilgili bizimle görüşlerini paylaşması için davet ettik ve bizi kırmadı, geldi.

19 Mayıs sürecini, o dönemde Mustafa Kemal’in padişahla, arkadaşlarıyla, Türk halkıyla nasıl bir ilişki içinde olduğunu,19 Mayıs kadar önemli olan 18 Martı’ı, o dönemde bir mucize sayılan bu kurtuluş savaşının başlangıç gününden bu yana değişen koşulları ve insanları, bildiğimiz bilmediğimiz yönleriyle o kısa süre içinde anlatabildiği kadar anlattı bize Ümit Zileli.

Demokatik devlete geçiş sürecimizi, devrimin nasıl devam ettirildiği, ne gibi karşıtlıklar ve destekçilere sahip olduğumuzu da kısaca anlattı.

Ayrıca söyleşi başlamadan önce bir yazar olması dolayısıyla ve boş zamanımız olması nedeniyle kendisine yazılarını nasıl yazdığını sorduk, o haftanın olaylarını inceleyip yaklaşık bir buçuk saat içinde de bunları bir yazıda topladığını, yazısını da kısıtlamadığını, sadece yazım hataları var mı diye kontrol ettiğini öğrendik. Bunları da kendi yazılarımızı yazarken kullanacağımız bilgiler olarak kafamızın bir köşesine yerleştirdik.

Süremiz gerçekten çok kısıtlıydı fakat değinilmesi gereken konulara çok iyi ve tarafsız bir bakış açısıyla değinen Ümit Zileli, padişahın aslında bir vatan haini olup olmadığını öğrenmek isteyen ve olmadığı konusunda ısrarlı olan Numan arkadaşımızla hararetli bir konuşma yaparken malesef süremiz bitti. Fakat kendisi çıkışta dahi arkadaşımızı sordu ve ona bizim anlatmamızı söyledi.

Kendisinden gece geç saate kadar, daha doğrusu sabaha kadar işi olduğunu, çok geç yattığını öğrendik ve bizden sonra da eminiz gidecek bir yerleri vardı. Bu yüzden de bu kadar yorgunluğu içinde bizi kırmayıp geldiği için bir kez daha minnettarlığımızı belirtip, teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Göksu Işık


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder