16 Temmuz 2009 Perşembe

Atatürk İlkeleri: Laiklik

Sorun türban sorunu değil!

"Sorun, türban sorunu değil Türkiye'de dinin siyasete alet edilip edilmemesi sorunudur" diyen Kanadoğlu, şunları kaydetti:

"Eğer bir ülkede başörtüsü istismar ediliyor bundan siyasi çıkar sağlanıyorsa o ülkede ne demokrasiden ne de bağımsız yargıdan söz edilebilir. Çünkü dinin siyasete alet edilmesi anlayışına karşı çıkan, bağımsız yargıdır. Türbanla ilgili Anayasa değişikliğini, Anayasa Mahkemesi'nin şekil yönünden incelenemeyeceği düşünülüyor. Kesin olarak aldanılıyor. Cumhuriyetin, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek temel ilkeleri üzerinde yapılacak her hareket, gayri meşrudur. Uzun, sıkıntılı, zor bir süreç olacak ama şuna eminim ki zafer, Cumhuriyet felsefesini özümsemişlerin olacaktır."

28 Ocak 2008 Pazartesi 00:07

"Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması" şeklinde özetlediğimiz lâiklik ilkesi, Türk Devriminin vazgeçilmez bir unsurudur. Demokratik olmanın da gereği...Atatürk'e göre din, insanların vicdanlarında yer alması gereken kutsal bir kavramdır. Bu düşünceden yola çıkan Gazi 31 Ocak 1923'de şu sözleri söylüyordu:

"Bizim dinimiz en makul ve en tabii dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki, son din olmuştur. Bir dinin tabi olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uyması gereklidir. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur."

Peki şimdi Atamızın izinden ne kadar gidiliyor? Ne kadar uyuyoruz ilkelerine? Ülkeyi kurtarmasına, inkılaplarına ihanet ederek mi minnet duyacağız? Türk genci Atatürk yolundadır. Akılcı düşünce sahibidir. Öyleyse düşünelim...


Hande Koçer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder